Despre mine

BIOGRAFIE IZABELA BARBU (JEZEBEL)

 

Născută la data de 7 ianuarie 1968 în Tulcea, Romania, Izabela Barbu, alias Jezebel, de profesie economist, a activat vreme de peste 20 de ani în sistemul financiar-bancar, in Bucuresti.

Absolventă a școlii de muzica – 8 ani, secția pian, a unui an de canto clasic și unui an de pedagogie muzicală la Facultatea de Arte a Universității Spiru Haret, la 40 de ani s-a decis să-și schimbe drumul în viață și a început o nouă carieră în domeniul artistic, întorcându-se la pasiunile din copilărie – muzica și teatrul. La 49 de ani a ales sa se mute in Germania, iar la 50  de ani a devenit instructor de yoga  autorizat international – Yoga Alliance Internationl USA.

În cei mai bine de 10 ani scurși de la debutul de pe scena clubului bucureștean “Spice”, Jezebel a susținut sute de concerte în țara dar și în străinătate, atât la evenimente  din spațiul public cât și la evenimente din mediul privat.

Abordează genuri și stiluri muzicale diferite, trecând cu naturalețe, pasiune și o rară versatilitate de la folclor – tradițional ori prelucrat – la jazz, de la chansonetta la tangou argentinian, de la ritmuri cubaneze la muzica tradițională mexicană, de la muzica românească interbelică la fado, de la muzica sacră la bell canto. Proiectele sale muzicale, printre care, “de la Maria Tanase la Edith Piaf, prin micul Paris”, “Historia de un amor”, “Bun îi vinu’ghiurghiuliu”, “Interbelic Mood”, “Interbelic fusion rock”, “Tango del mar”, “Unirea – sub zodiac Mariei, regina tuturor romanilor” etc. au fost găzduite de numeroase cluburi și scene unde se cântă live, atât în București și în țară, cat si in Franta, Austria, Germania, Israel, Maroc, Turcia, Canada.

A colaborat și continuă să o facă cu artiști de renume, atât din lumea muzicii, cât și din teatru, printre care pot fi amintiți Ovidiu Lipan Țăndărică, Josef Kappl, Cristi Gram – Pasarea Rock, Nightlosers, Grigore Lese,  Nicolae Voiculet, Cvartetul Amadeus, Cvartetul Passione, Mariano Castro, Marius Vernescu, Marius Mihalache, Ionel Tudor,  Gyuri Pascu, Tiberiu Soare, Puiu Pascu, Victor Solomon-Solo, Alexandru Burcă, Cristi Horia, Dan Incrosnatu, Adrian Flautistu, Ciprian Parghel, Mihai Melinescu, Tudor Anghelescu, Sorin Zlat, Lucian Maxim, Ionel Tănase, Sebastian Papaiani, Claudiu Bleont, Bogdan și Valentin Uritescu, Lilliana Pana, Radu Zetu, Mariana Liurca, Grigore Lese, Iulia Gorneanu,  regizorul/actorul Toma Enache.

A jucat rolul Cleonice și O cântăreață în piesa de teatru “Mincinosul” de Carlo Goldoni, în regia lui Toma Enache, de mai bine de 7 ani, mergând în turneu în toată țara, alaturi de mari actori: Claudiu Bleont, Sebastian Papaiani, Valentin si Bogdan Uritescu, Radu Zetu, Liliana Pana…

Deține rolul principal în Erotopoetica, în regia lui Toma Enache, spectacol ce s-a jucat de nenumărate ori de 6 ani incoace și continuă să se joace în București si in tara – Constanta, Drobeta Turnu Severin, Sighetul Marmatiei, Timisoara, Resita…

A cântat în spectacolul de muzică și dans “Luna Tango”, împreună cu pianistul și compozitorul Marino Castro și cvartetul Passione.

A Cântat în spectacolul “Alma no fado”, alături de Ricardo Caria.

De asemenea, a cântat în spectacolul omagial dedicat “Mariei Tănase”, la un centenar de la nașterea sa, acompaniată de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, spectacol ce a avut loc la Opera Romană.

A fost invitată să cânte la Târgul Internațional de Turism – CMT de la Stuttgartt în 2015, unde România a fost țară parteneră, în două spectacole de mare amploare la care au participat reprezentanți ai tuturor tăriilor ce au expus și diplomați invitați ai țărilor partenere, precum si in 2017. A urcat pe scenă împreună cu Pasărea Rock, Cvartetul Amadeus, Nicolae Voiculet, Mihai Nenita, Marius Mihalache.

Canta impreuna cu Pasarea Rock in proiectul Ciocarlia. 1 Decembrie 2016 la Alba Iulia, CMT Stuttgart.

A fost invitată să cânte, împreună cu Nightlosers, tot în 2015, la Târgul Internațional de Turism, la Berlin. De asemenea, la acelasi targ de tursim a fost invitata sa cante si in 2017.

A cântat la Viena, la invitația Institutului Cultural Roman, cu ocazia zilei internaționale a IEI, în 2014.

De asemenea, în același an, tot la Viena, a fost invitată să susțină un concert dedicat memoriei academicianului Nicolae Cajal.

A cântat la Muzeul Național de Artă din Tel Aviv, cu ocazia Zilei Naționale a României, la invitația Ambasadei României în Israel, în fața a peste 800 de invitați, în anul 2013.

Tot cu ocazia Zilei Naționale a României, în anul 2015, a susținut un concert de muzică lirică și apoi un program de folclor tradițional românesc, reinterpretat, la reședința Ambasadei României din Rabat, Regatul Maroc, în fața a peste 400 de diplomați prezenți la eveniment.

A fost invitata sa cante, de catre Excelenta Sa Ambasadorul Felipe Alvarez de Toledo, cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Argentina, la receptia oferita corpului diplomatic cu acest prilej, in 2015.

A intonat Imnul National de Stat al Republicii Argentina cu ocazia finalei de rugby Romania-Argentina din 2015.

A cântat în cadrul Festivalului “Bucureștii lui Caragiale” la primele două ediții ale acestuia, pe întreaga lor desfășurare.

A susținut o serie de concerte la Institutul Cultural Român din București și ține cursuri de canto la atelierele de vară pentru copii și adulți, organizate în cadrul institutului.

A fost invitată sa concerteze la evenimentul “Flori de Ie prezintă White by Mirela Traistaru”, ce a avut loc în luna aprilie 2016 în sala de festivități a Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru.

A fost invitată să susțină concerte la vernisajul expozițiilor pictorului Paul Hitter, “O atitudine socială în alb și negru” și al pictoriței Teofilia Juravle – “Identitate”, precum si la vernisaje ale pictoritei Mirela Traistaru.

A fost invitata sa cante la Gala Premiilor UCIN 2017.

De asemenea, la propunerea Ambasadei Romaniei in Franta de la Paris, sub patronajul Institutului Cultural Roman, a cantat in cadrul  evenimentelor organizate in Place de l’Europe, in spatiul “Agora” organizat cu ocazia Campionatului European de fotbal in fata Hotel de Ville din Paris, cu ocazia  zilei internationale a Iei, pe 24 iunie 2016, unde a prezentat si primul sau single intitulat “Paris”.

De asemenea a sustinut un recital la receptia oferita la sediul Ambasadei Romaniei in Franta, in 25 iunie 2016.

In 23 septembrie 2016 a concertat in Sala Byzantina a Palatului de Behague, in cadrul saptamanii culturilor straine la Paris, sub egida FICEP.

In datele de 2 si 3 octombrie 2016 a concertat la Tango Palace din Stuttgart.

In 2016 a conceput si pus in scena proiectul itinerant “Unirea, sub zodia Mariei – regina tuturor romanilor”, in care ofera publicului, pe langa un concert sustinut impreuna cu 5 instrumentisti, o expozitie ampla de pictura – “Mostenire” – Mirela Traistaru si Teofilia Juravle, precum si expozitia de obiecte vestimentare si de podoaba autentice “ Vesmantul taranesc, vesmant regal” – colectie ce apartine colectionarei/curator Iulia Gorneanu, proiect ce a fost prezentat in premiera in Franta si Germania.

In august 2016 a fost invitata sa concerteze la festivalul “Rowmania”, organizat de Primaria orasului Tulcea si Mila 23 – Ivan Patzaichin, unde a prezentat publicului proiectul sau “Interbelic fusion rock” – un proiect de folclor romanesc, cu acompaniament rock.

A fost invitata sa concerteze de doua ori in cadrul festivalului “Carusel Cooltural” – piateta Casino din Mamaia, din vara anului 2016, organizat de primaria orasului Constanta, cu proiectele “Tango del Mar” si “De la Maria Tanase la Edith Piaf, prin micul Paris”.

A concertat de nenumarate ori pentru Centrul Cultural Casa Artelor sector 3, in 2015 2016 si 2017.

Pe 17 decembrie 2016 a sustinut un concert in cadrul “Galei de excelenta al primariei sectorului 5”

Pe 13 ianuarie 2017 a concertat la Royaumont Abbey, Asnieres-sur-Oise, Franta.

Pe 15 ianuarie 2017 a fost invitata de catre Institutul Cultural Roman din Istanbul sa concerteze de Ziua Culturii Nationale.

In luna iunie 2017 a concertat la Spadina Theatre din Torono, Canada.

A fost invitata sa concerteze in cadrul Festivalului verii I editie, “Ferytale”, de la Mamaia, in luna iulie a anului curent.

A performat in Erotopoetica, pe scena TNO  Oleg Danovsky, in cadrul FITIC 2017.

A concertat in cadrul “Festivalului Iernii” de la Constanta in decembrie 2017.

A castigat, impreuna cu pianistul Alexandru Burca, premiul I al Concursului International de DUO  cameral lyric-dramatic, hobby mixt, Suzana Szorenyi.

A sustinut muzical, impreuna cu pianistul Alexandru Burca, 3 dintre evenimentele “Soiree de la Mode”,  organizate de catre Alin Galatescu. 2016 Soiree de la mode dedicat lui Marilyn Monroe; 2017 dedicat lui Jackie Onassis si noiembrie 2017 dedicat Reginei Maria a Romaniei.

“Unirea sub zodia Mariei – regina tuturor romanilor”, spectacol de muzica, imagine si moda inspirata de personalitatea reginei Maria – creatii ale designerului, furnizor al Casei Regale, Agnes Toma, dedicat Centenarului Unirii, in fata Cazinoului din Constanta, alaturi de Orchestra Simfonica Bucuresti si tenorii Vlad Mirita, Andrei Lazar, George Ionut Virban si actrita Maia Morgenstern. Dupa o idee, concept si proiect propriu.

In octombrie 2017 a castigat premiul I la sectiunea Duo dramatico-liric din cadrul Concursului International de Duo Suzana Zorenyi.

In 2018 a participat in calitate de concurent la Vocea Romaniei, reusind performanta de a primi sufragiile tuturor juratilor.

A organizat și a participat la o multitudine de evenimente în scop caritabil, ajutând artiști tineri cu probleme grave de sănătate si copii cu situații familiale ori de sănătate precare.

I-au fost publicate materiale proprii în diverse publicații sau în mediul on-line și, de asemenea o seamă de interviuri despre viață și cariera sa. “Intertextualitate și narativ în muzică” de Izabela Barbu, în Revista Dunărea de Jos; “25 Reasons to visit Romania with Izabela Barbu” în Huffington Post; Revista Psyhologies; Jurnalul Național de duminică;  Reader’s Digest; blogul revistei Feminis, Cariere on-line etc.

A apărut în numeroase rânduri la emisiuni de TV și radio: “Drumul lui Leșe” – TVR2; “Din arhiva TVR” – TVR3; “O dată în viață” – TVR;  “Unirea sub zodia Mariei – regina tuturor romanilor”, spectacol de muzica, imagine si moda inspirata de personalitatea reginei Maria – creatii ale designerului, furnizor al Casei Regale, Agnes Toma, dedicat Centenarului Unirii, in fata Cazinoului din Constanta, alaturi de Orchestra Simfonica Bucuresti si tenorii Vlad Mirita, Andrei Lazar, George Ionut Virban si actrita Maia Morgenstern. Dupa o idee, concept si proiect propriu.ocea Romaniei” – PRO TV;  “Femei de 10, barbate de 10” – TVR; “Harta Vieții” – Antena 2; “Dimineața cu Răzvan și Dani” – Antena 1; “Celebri sau nu” – Antena 2; “Happy Hours” – PRO TV; TVR Internațional, “Digicult” – DIGI TV; “Românii au prezent” – GIGA TV; “Femei de 10, Barbati de 10” – TVR 2; “Dincolo de Povestiri” – ACASĂ TV; “Euforia Club” – Euforia TV; “Teo Live Show” – PRIMA TV, “Teo Show” – KANAL D, Neptun TV, Estrada TV, Lynx TV România, Nasul TV, TVH – “Umbla vorba”, TVR Internațional etc. și în emisiuni radiodifuzate la Radio România Cultural, NATIONAL FM, Radio 3Net Florian Pittis, Radio România International etc.;

Din luna decembrie a anului 2015, mai bine de un an si jumatate, Radio NATIONAL FM i-a difuzat cantecul “Bun ii vinu’ghiurghiului”,  pe care artista l-a reorchestrat si pe care il interpreteaza cu acompaniament rock.